+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

Iszapleválasztó

Minden háztartásban a komfort egyik fő tényezője a jól működő fűtési rendszer. Ahhoz, hogy kazánunk élettartamát növeljük az időnkénti karbantartás elengedhetetlen. Ebben lesz segítségünkre az iszapleválasztó. Ennek a gépészeti szerkezetnek a szerepe, hogy megszűrje a vezetékrendszerben keringő apróbb szennyeződéseket és ezzel növelje a kazánunk működésének biztonságát. Működése nemcsak a kazán, hanem a rendszerbe épített szivattyúk és szerelvények számára sem elhanyagolható.

TOVÁBB olvasom >>

Tovább

 

 

 

 

Beépítése új és meglévő régi rendszerekbe egyformán javasolt, rendszerkövetelmény azonban, hogy csak zárt rendszer részét képezheti. Radiátoros vagy éppen padlófűtéses rendszerek átalakításánál vagy kiépítésénél egyaránt szükséges lehet, hiszen a különböző anyagok összeépítése, az elektrokorrózió és a rendszer eliszaposodása mindegyikre rendszerre jellemző.

Az iszapleválasztó fajtái

Az Y- szűrő és a mágneses iszapleválasztó közötti különbség a szűrőből adódik. Míg az apró lebegő részecskéket az előbbi, úgy a fémes szennyeződéseket a mágnes-szűrő alkalmazása oldja meg. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy két különböző típusú iszapleválasztót is szükséges a rendszerbe építenünk. Egyes kazángyártók a garancia feltételeként mindkét típus beépítését előírják. Azonban van olyan gyártó, aki csupán inhibitor folyadék alkalmazását kéri a garanciához. Ezt az egyes kazánok használati utasításából könnyedén kideríthetjük. Amennyiben nem szükséges beépíteni a garanciális feltételek teljesítéséhez az iszapleválasztót, a hűtési- vagy éppen fűtési rendszer hosszabb távú működéséhez és a készülékek megóvásához mindenképpen hasznos lehet. Manapság bevett gyakorlat, hogy a gépész-szerelő az iszapleválasztót minden háztartás rendszerébe beépíti a kondenzációs kazán elé.

iszapleválasztó

Az iszapleválasztók működésének szerepe

A nyári időszakban a fűtési rendszer hosszabb leállítása alatt a radiátor belsejében, vezetékekben leülepedik a szennyeződés. Az indításkor a keringető szivattyú működésbe lépésével az áramlás hatására a részecskék a kazán és a szivattyú felé veszik útjukat.

A kazánban lévő hőcserélőben lerakódás képződik belőle és a szennyeződésekkel megvastagodott anyagban nagyobb lesz a hőfelvétel. Ez amellett, hogy gazdaságtalan, először megrongálja, majd kilyukasztja annak anyagát. Ennek a főbb alkatrésznek a cseréje igencsak drága, könnyen mérlegelnünk kellhet, hogy megérné-e esetleg egy új kazán vásárlása.

A mágnesezhető részecskék a keringtető szivattyúk mágneses tengelyén is képesek letapadni, egyre inkább gátolva annak mozgását. Így ezeket a készülékeket talán még hamarább tönkre tehetik, és a szivattyú cseréje válik szükségessé.

Az iszapleválasztót a berendezésen elhelyezett nyílnak szerint az áramlás irányának megfelelően építsük be a rendszerbe a visszatérő ágba. Figyeljünk oda a fitting megfelelő tömítésére!

Az iszapleválasztó tisztítása, karbantartása

Legalább évente egyszer, az ősz beköszöntével a fűtési szezon megkezdése előtt célszerű az iszapleválasztó tisztítása mellett egy átfogó átmosást végezni a teljes rendszeren. Az egyes gyártmányoknál eltérő a tisztítás módja, de a legtöbb esetben ehhez nincs szükség különösebb szerszámra, a használati útmutatóban leírtak szerint egyszerűen csak át kell öblíteni az iszapleválasztót. Egy csap elfordításával könnyedén kiengedhetjük a leeresztő szelepen a felhalmozódott szennyeződést, miután elzártuk az átfolyást. Amennyiben mágneses iszapleválasztót tisztítunk, úgy egyes típusoknál szükséges lehet a mágnesszűrő külön tisztítása is.

A következő videóban a Flamco Clean Smart iszapleválasztó működését és karbantartását is megtekinthetjük:

 

Webáruházunkban olyan magas minőségű termékek közül választhat, melyet a legtöbb gépész szakember is használ mindennapos munkája során. Nézze meg kínálatunkat és válogasson a vízszereléshez, fűtésszereléshez szükséges anyagok, szerelvények és szerszámok között! Vásároljon webáruházunkból kedvezményes áron és álljon neki a szerelésnek még ma!

Milyen mágneses iszapleválasztót válasszunk?

Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a rendszerünkbe épített vagy építendő kazán gyártója előírja-e szűrőberendezés használatát a készülék garanciális feltételeihez. Az egyes gyártók termékeinél ugyanis ez eltérhet mind a típusát, mennyiségét és szükségességét érintően. Van olyan gyártó is, aki nem írja elő, de a rendszer rendeltetésszerű használatának részeként a készülék védelmére vonatkozóan ír gyártói utasításokat, melyről gondoskodnia a felhasználónak kell. Így tehát

„elsősorban a kazán garanciafeltételeinek megfelelően válasszunk iszapleválasztót”

Ártani nem nagyon tudunk vele, így mindenképpen célszerű áldoznunk rá legyen szó radiátoros vagy padlófűtéses fűtési rendszerről. A kiválasztás előtt egyeztessünk gépész szakemberrel, nézzünk utána annak is, hogy a mágneses iszapleválasztóba épített mágnesszűrő felülete lehetőleg minél nagyobb és kellően erős mágnesű legyen. Lehetőségeinkhez mérten válasszunk megbízható márkák közül. Egy-egy olcsó fajtánál könnyen lehet, hogy az éves karbantartás lesz majd időigényesebb.

Az iszapleválasztó kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy megfelelő csatlakozású legyen, igazodjon a cső méretéhez. Léteznek kívülről szigetelt mágneses iszapleválasztók is, amennyiben olyan helyiségbe kerülne, ahol biztosítanunk kell a csövek és a szerelvények szigetelését is. Számos termék esetén a berendezés tetején egy légtelenítőszelep is elhelyezkedik, mely gondoskodik a rendszerbe került légbuborékok eltávolításáról is.

Válasszuk azt a mágneses iszapleválasztót, amelyik számunkra könnyen karbantartható, akár gondolkodhatunk rendszerben is.  A Fernox TF1 iszapleválasztó az egyik legkedveltebb típus a hazai és nemzetközi piacokon is. A hozzá kifejlesztett Fernox inhibitor folyadék szintén piacvezető termék, de természetesen más gyártók termékeivel is kiválóan működhet.

„Az inhibitor folyadékot a fűtési rendszerbe kell tölteni. Ez a kémiai anyag segíti az iszapleválasztók munkáját és fontos szerepe van a fűtési rendszer karbantartásában.”

A Flamco Clean Smart mágneses iszapleválasztó készülék szintén közkedvelt választás. Gépész szakemberek véleménye szerint szintén egy megbízható termék a piacon kapható márkák között. Ez a berendezés hatékonyan távolítja el a rendszerben keringő vízből még a legapróbb szennyeződéseket és a radiátorok belsejéből vagy más egyéb szerelvényekből származó magnetitrészecskéket is. Ezeknek a modern készülékeknek az áramlási ellenállása csekély, szinte elhanyagolható. Így nemcsak energiatakarékosabb, de közvetetten a keringtető szivattyú kopását is csökkentheti.

Webáruházunkban a termékkínálatot úgy válogattuk össze, hogy a háztartásokban szükséges vízszerelési és fűtésszerelési feladatokhoz megtalálhasson minden olyan terméket, szerszámot és kiegészítőt, mellyel egy egyszerű hibaelhárítást akár szakember segítsége nélkül is meg tud oldani.

Tovább