+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

Karima

Az épületgépészetben használt karima legfőképpen az ipari épületgépészetben alkalmazott kötőelem. Két cső összekötéséhez, vagy valamilyen szerelvény beépítésénél használt rendszerelem tagja. Gyakran párban alkalmazzák (pl. csövek toldása karimával), de számos esetben előfordul, hogy csak egy karimára van szükség. A karima szerelése során szükséges a karima méretéhez megfelelő nagyságú tömítés valamint tömítőpaszta is. Webáruházunkban válogathat hegtoldatos karima, laza karima, hegeszthető karima, vakkarima, nyakas karima valamint bördel és a hozzájuk tartozó karima tömítések között. Segítünk megtalálni a megfelelő szabvány szerinti karimát és eligazodni a karima méretek között.

Tovább

karimákat csővezetékek összekötésére alkalmazzák perempárként, a nyomásfokozatnak megfelelő elzárószerkezetek ellenperemeként, illetve a vakkarimákat a csővezeték lezárására használják.

Különböző anyagminőségű, szabvány szerinti karimák között megtalálhatóak a saválló vagy rozsdamentes karimák is. A karimák anyagminőségét annak megfelelően szükséges kiválasztani, hogy milyen csőre kerül felszerelésre.

A csővezetékek karimáit szabvány (MSZ/DIN) névleges átmérő (NA/DN) és névleges nyomás (PN) szerint csoportosítják.

Karimák típusai

-hegtoldatos karima vagy másnéven hegesztő toldatos karima

-laza karima

-vakkarima

-menetes karima

-lapos karima

Ide tartozik még a bördel másnéven kötőgyűrű is, ami egy peremezett csővég, de csavarhelyek nem találhatóak rajta.

Karima méretek

A karimák között a szűrők beállításának segítségével a szükséges karima méretek és típusok könnyen kiválaszthatóak.

Amikor kiválasztjuk a karimákat, fontos figyelembe venni a csőátmérő mellett a rendszer nyomását és a karima maximális nyomását, hogy biztosak legyünk abban, hogy a rendszer biztonságosan működjön.

Például ha a rendszer nyomása 10 bar, akkor minimum PN10-es karimát kell használni, hogy biztosítani lehessen a rendszer biztonságos működését.

Karima szerelése

Minden esetben amikor felszerelünk egy karimát, akár egy új rendszer telepítésénél vagy egy régi rendszerben cserélünk egyet, oda kell figyelnünk a szerelés során arra, hogy a felületeket megfelelően készítsük elő a csatlakozáshoz. Csere alkalmával különösen alaposan meg kell tisztítani a felületet, pl. barkácskéssel és/vagy drótkefével. A régi tömítést maradéktalanul el kell távolítani és új karima tömítést kell használni. Új karima beépítésénél is meg kell tisztítani a felületet, hogy minimalizáljuk a szivárgások lehetőségét, szükség esetén használjunk tömítőpasztát is!

Tovább