+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

Ötrétegű cső

A Pipelife Radopress ötrétegű cső és idom család használható régi rendszerek felújításához és új rendszerek kiépítéséhez egyaránt. Ez az épületgépészeti vezetékrendszer mind a használati hideg-és melegvíz (HMV), valamint a fűtés szereléséhez egyformán megfelelő választás lehet.

A termékről bővebb információért kattintson a következő lehetőségek valamelyikére!

Fajtái Idomok, csatlakozások fajtái Méretek és kiszerelésük
Szerelése kulcsos vagy presses idomokkal Az 5 rétegű cső anyaga
Tovább


Fajtái
 

A 5 rétegű csöveknek egyaránt létezik előre szigetelt és szigeteletlen fajtája is.

Szigetelt típusa választható piros és kék színű 6 mm-es extrudált PE hab szigeteléssel is. A színeknek csupán jelölés szerepe van, hiszen így szerelés és egy esetleges bontás során is könnyen felismerhető, hogy melyik csőben folyik a hideg illetve a melegvíz. A szigetelés fontossága a hőtágulás mellett, hogy csökkentse a hőveszteséget valamint a hidegvíz vezetékeknél megelőzze a páralecsapódást.

 

Amennyiben szigeteletlen csövet választunk, az rakható akár bordás fekete, piros vagy kék 25 mm-es, 28 mm-es és 34 mm-es védőcsőbe is. A védőcső szerepe hogy a szerkezetbe beépített csövet megvédje a mechanikai sérülésektől és helyet biztosítson a csőnek a hőtágulás során.

 

Előszigetelt és szigeteletlen változatát egyaránt megtalálja webáruházunkban.

 

„A padlófűtéscső telepítéséhez fontos, hogy az anyag kellően flexibilis legyen ezért ehhez a feladathoz elsőként a szigetelés nélküli csövek ajánlhatóak.”

 ötrétegű cső

 
Az ötrétegű csövek szerelése, a kulcs és press idomok

Szerelésük gyors és egyszerű, hajlítani kézzel vagy hajlítórugóval is lehet, mellyel a szerelés során több idom külön beszerelését is megspórolhatjuk. Hidegben is jól hajlíthatóak, akár -5°C-ig szerelhetünk velük. A két csővég összeépítéséhez a megfelelő csatlakozás szerinti kulcsos idom vagy press idom beépítése szükséges.

A falban és padlóban szerelt fűtési rendszer kiépítéséhez manapság a legelterjedtebbek az alumínium betétes ötrétegű csövek, ezeken a szerkezettel takart helyeken viszont a kötéseknek rendkívül pontosan kell illeszkedniük, így itt lehetőség szerint mindig használjunk press-fittingeket!

Éppen ezért a kulcsos idomok alkalmazása szakembereknél kevésbé elterjedt, sokkal inkább a nagyobb biztonsággal összeépíthető press idomok ún. présidomok használata javasolt. Ez utóbbihoz bár megfelelő présszerszám szükséges (pl. hidraulikus présgép), de kevesebb bosszúságot okozhat egy padlóba betonozott hibás összekötésből származó kár. A préselési eljárással készült csőkötés viszont nem oldható, ezért gondoljuk át előre és tervezzük meg pontosan a megfelelő csatlakozások helyét és válasszuk ki a megfelelő idomokat.

A kulcsos fittingek használata viszont megoldás lehet, ha nem beépített falon kívüli jól hozzáférhető helyen végzünk szerelést vagy házilag kell egy esetleges hibát elhárítanunk. Ezeknek az idomoknak a szereléséhez alig kell néhány szerszám, csupán a megfelelő csőátmérőhöz tartozó villáskulcs és vízpumpa fogó szükséges.

FONTOS! A szerelés végeztével ne felejtsük el a hálózaton elvégezni a nyomáspróbát. Amennyiben szükséges, úgy egyes szakaszokat külön is vizsgáljunk meg!


A press idomok, csatlakozások fajtái

A PPSU elemek jó hő-és nyomásálló poliphenilsulphonból készülnek. A réz idomok cinkkiválásmentes ötvözetből készülnek, védelmet nyújtanak az elektrokémiai korrózió ellen. Az idomrendszerek mindegyik felhasználási módhoz használhatóak, nem szükséges a fűtéshez vagy a melegvíz ellátáshoz másik idomot használni. A sokoldalú termékkínálatnak köszönhetően mindenféle csatlakozás kivitelezhető. Az idomokon levő ellenőrzőnyílásnak köszönhetően meggyőződhetünk a csővég idomba helyezésének pontosságáról.

A csővég 35 kN axiális préserővel rögzül az idomtesten, majd a kontrollnyíláson újra ellenőrizhető a rögzítés. A fitting tökéletes rögzítettségét O-gyűrűk biztosítják, így létrejön a szivárgásmentes kötés és megelőzhetőek a leggyakoribb szerelési hibák.

 

PPSU (16-32 mm-ig*) vagy sárgaréz (16-63 mm-ig*) presses idomválaszték

 • toldó
 • szűkítő
 • 90° könyök
 • 45° könyök
 • egál T-idom
 • szűkített T-idom
 • végelzáró

Réz:

 • külsőmenetes csatlakozó
 • belsőmenetes csatlakozó
 • külsőmenetes 90°-os könyök
 • belsőmenetes 90°-os könyök
 • külsőmenetes T-idom
 • belsőmenetes T-idom
 • könyök félhollandi
 • félhollandi
 • hollandi
 • talpas átfolyós falikorong
 • talpas rövid falikorong

*idomonként eltérő lehet


A többrétegű cső anyaga

A fehér színű csövek 5 rétegét a két műanyag PE-X vagy PE-RT réteg közé ragasztóval kasírozott alumíniumbetét adja. Nyomásállósága kiváló, 10 bart képes elviselni, így radiátoros fűtés, padlófűtés és használati melegvíz hálózat kiépítésére is alkalmas. Az 5 rétegű csövek a műanyag korrozióállóságát és rugalmasságát kiválóan ötvözik a magas hő-és nyomásálló alumínium fizikai tulajdonságával. Egyúttal ezek a csövek jó kémiai ellenállósággal, oxigéndiffúziómentesek és csekély a hosszanti hőtágulásuk.

Használata főként beltéren javasolt, és bár külső rétege UV védelemmel ellátott, kültéren feltételül védeni kell a csöveket a közvetlen napsugárzástól!


Méretek és kiszerelésük

A Radopress ötrétegű csövek 16 mm - 32 mm átmérőig 200/100/50 m-es tekercsben és 5 m-es szálban, ettől nagyobb méretben pedig csak szálban kaphatóak.

Tovább