+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

+36706306615 (Hétfő-Péntek 7:30-15:00) | duoker@duoker.hu

Hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyúk egyre népszerűbbek, tekintettel hatékonyságukra és környezetbarát jellegükre, melyek ideális megoldást kínálnak fűtésre és hűtésre egyaránt. A növekvő igény a modern technológia és az energiahatékony rendszerek iránt új perspektívákat nyit meg az lakóházak épületgépészete terén, ahol ezek a hőszivattyúk az energiahatékony jövő irányvonalait jelölik ki.

Tovább

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat át egy helyről egy másikra. A fő célja általában az, hogy hőt szállítson egy hidegebb helyről egy melegebb helyre. A hőszivattyúk hatékonyan hasznosítják a környezetből (például levegőből, talajból vagy vízből) vagy más forrásokból származó hőt fűtésre és hűtésre. A hőszivattyúk általában hatékonyabban hasznosítják az energiát, mint hagyományos fűtési és hűtési rendszerek, mivel a kinyert hőt csak átmozgatják, nem pedig közvetlenül termelik. Mivel a hőszivattyúk általában elektromos energiát használnak a hőmozgatásra, és nem égnek el üzemeltetés közben, kisebb mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, különösen, ha a felhasznált energia megújuló forrásokból származik.

Létezik olyan osztott rendszerű megoldása, ami kültéri egységből és beltéri egységből áll. Azonban a monoblokkos hőszivattyú egy olyan típusú hőszivattyú, amely a fűtési és hűtési rendszert egyetlen, kompakt egységben kombinálja. Ebben a rendszerben minden szükséges komponens – beleértve a kompresszort, a hőcserélőt és a vezérlőpanelt – egyetlen dobozban vagy házban található. Ennek az egyszerűsített kialakításnak előnye lehet az egyszerűbb telepítés és karbantartás.

Remeha levegő víz hőszivattyúk működése

levegő-víz hőszivattyú működése

A levegő-víz hőszivattyúk hőt nyernek ki a környező levegőből. A kültéri egység a ventillátoron (1) keresztül levegőt szív be. A benne lévő energia egy hűtőközegbe kerül, amely aztán elpárolog. A gőz egy kompresszorban (2) nagy nyomás alatt felmelegszik, majd egy kondenzátorban leadja energiáját a fűtőkörben lévő vízbe. A Tensio C monoblokkos hőszivattyúban ez a teljes folyamat a kültéri egységben történik meg. A fűtővíz a szigetelt vezetékeken (3) keresztül jut be az épületbe.

Hogyan lehet összehasonlítani a különböző teljesítményű készülékeket? Mit jelent a COP érték?

A COP (Coefficient of Performance vagy Teljesítménytényező) egy olyan mutató, amely a hőszivattyú hatékonyságát méri. A COP azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú egy egységnyi elektromos energiából hány egység hőt képes előállítani vagy áthelyezni.

A COP értéke a következőképpen számolható ki:

COP=Hasznos ho˝termeleˊs (kimenet)Felhasznaˊlt elektromos energia (bemenet)

A COP értéke mindig pozitív, és minél magasabb, annál hatékonyabb a hőszivattyú. Például, ha egy hőszivattyú COP értéke 4, az azt jelenti, hogy négy egység hasznos hőt termel egy egység elektromos energia felhasználásával.

Fontos megjegyezni, hogy a COP változhat a hőszivattyú üzemeltetési körülményeitől és a külső hőmérséklettől függően. Általában a hőszivattyú COP-ja alacsonyabb lehet hidegebb időjárás esetén, mivel nagyobb mennyiségű energia szükséges a hideg levegőből vagy más hűvös forrásokból származó hő kinyeréséhez.


A COP értéke tehát fontos mutató a hőszivattyú hatékonyságának értékelésére. Magas COP értékek azt jelentik, hogy a hőszivattyú kevesebb elektromos energiát használ fel ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű hasznos hőt állítson elő. A hatékony hőszivattyúk hozzájárulhatnak az energiatakarékossághoz és a környezetbarát fűtési rendszerek kialakításához.

A Remeha levegő-víz hőszivattyúk COP értékeinek összehasonlító táblázata az egyes hőszivattyúk termékoldalán a Letölthető anyagok között megtalálható, vagy megtekinthető itt is:

 

Remeha műszaki adatlapTensio C Műszaki adatlap

 

Remeha Tensio C levegő-víz hőszivattyúk előnyei

 

A Tensio C monoblokk levegő - víz hőszivattyú telepítése egyszerű, mert közvetlenül integrálható a fűtési, hűtési és váltószeleppel kiegészítve, melegvíz készítési rendszerekhez. A készülék beépítéséhez nem szükséges külön szakképesítés, így pénzt spórolhatunk meg a teljes rendszer kiépítésében. A DC Inverteres kompresszor technológiának köszönhetően nagy modulációs tartománnyal rendelkezik, fokozatmentesen igazodva az igényekhez.

A kültéri egység leolvasztási funkcióval rendelkezik és a teljes rendszer fagyvédelmét is biztosítja. A vezetékes vezérlő egység segítségével könnyedén szabályozhatja a melegvíz hőmérséklét 60°C-ig, valamint egy kevert és egy közvetlen fűtőkör programozását is elvégezheti. A szabályzó a kiegészítő eszközök vezérlését is végzi, úgy mint a kazán csatlakoztatás, napelemes rendszer, keverőés váltószelepek, illetve a szekunder köri szivattyúk vezérlése.

A Tensio C üzemeltethető tisztán elektromos egyedüli hőtermelőként, ugyanakkor hibrid rendszerben kiegészítő kazánnal is együtt tud működni. A termék szortimentben elérhető teljesítmény tartomány: 4-16kW. Nagyobb teljesítmény igénynél, maximum 6 készülékig kaszkád kapcsolás is alkalmazható. Alkalmas padló-, fal- és mennyezetfűtési, alacsony hőmérsékleten radiátoros, valamint fan-coilos rendszerekhez is.

Tovább